Monday, May 18, 2009

1st Model Test Paper for MPT Entrance Examinations

Hello Folks.....
I am posting a set of 25 MCQs as a model test paper for MPT entrance examinations. To get the solutions please reply to the blog with your email-id so that I can send you the answers.
Remeber friends, this is just the beginning of the set of questions.....
Each question has 4 choices (a,b,c,d)

1. In absence of Deltoid, trick abduction movement of shoulder joint is performed by:
a. Spurious contraction of pectoralis major
b. Deceptive action performed by the favorably placed muscles around shoulder joint.
c. Tenodesis action
d. Serratus anterior and Trapezius

2. Nerve root value of hip abductors and extensors is:
a. L3, 4
b. S2, S3
c. L4,5, S1
d. T12, L1, 2

3. Co-ordination is space, rhythm and approach is disturbed in the lesion of:
a. Pyramidal tract
b. Cerebellum
c. Mid brain
d. Spinal Cord

4. Clawing of the hand results due to the paralysis of
a. Flexor digitorum sublimis and profundus
b. Thenar and hypothenar group of muscles
c. Extensor groups of muscles
d. Intrinsic group of muscles

5. Which of the following are indicative of posterior column disturbances?
a. Ataxia, ataxic gait, ramberg sign, and athtosis
b. Ataxia, athetosis, asthenia and dystonia
c. Dystonia, dysmetria, dys synergia and dysdiadochokinosia
d. Ataxia and Romberg sign

6. Which one of the following, a person must have innervated for active triceps
a. C5
b. C6
c. C7
d. C8

7. If a patient has a diagnosis of C5 quadriplegia which of the following group of muscles would he have active use of?
a. Pectoralis major, biceps and deltoids
b. Biceps, supinator and deltoids
c. Serratus anterior, latissimus dorsi and wrist extensors
d. Bicep, deltoids and serratus anterior

8. Strengthening excercises during the acute inflammatory stage of the arthritic joint should be
a. Encouraged
b. Reduced
c. Avoided
d. The same as in the sub acute and chronic stages

9. Approximately after how many weeks, generally, the ptient is allowed to resume normal activities following tendon repair
a. 8 weeks
b. 10 weeks
c. 12 weeks
d. 16 weeks

10. The short head of the Biceps Brachii has a common origin with the
a. Long head of biceps brachii
b. Coraco brachialis
c. Brachialis
d. Long head of triceps brachii

11. A child is said to be severely mentally retarded when IQ is in the range of
a. 35-49
b. Below 20
c. 20-34
d. 50-70

12. The voluntary opening terminal device of an upper extremity Prosthesis is activated by
a. Humeral extension
b. Shoulder gridle protraction
c. Humeral Flexion
d. Scapular adduction

13. The best splint to correct claw hand is Median and ulnar palsy is the
a. Cock-up
b. Spring wire suspension
c. Knuckle bender
d. Pan cake

14. A patient with a complete musculocutaneous nerve injury would have no function of the
a. Triceps brachii muscle
b. Pronator teres muscle
c. Biceps brachii muscle
d. Deltoid muscle

15. The MAIN purpose of passive range of motion exercises is to:
a. Strengthen muscles
b. Prevent contractures
c. Increase coordination
d. Provide proprioceptive input

16. Contraction of the diaphragm
a. Draws the central tendon of the diaphragm downwards
b. Increases the volume and increases the pressure within the thoracic cavity
c. Decreases the volume and decreases the pressure within the abdominal cavity
d. All of the above

17. The phalen’s test:
a. A test designed to determine the presence of laternal epicondylitis (tennis elbow)
b. A test designed to determine the presence of peripheral neuropathy
c. A test designed to determine the presence of an impingement syndrome
d. A test designed to determine cvarpal tunnel syndrome

18. Which of the following best describes an action potential
a. A brief regenerative electrical potential that propogates along a single axon or muscle fibre
b. It is an all-or-none phenoemenon
c. Whenever the stimulus is at or above threshold, the action potential generated has a constant size and configuration
d. All of the above

19. Cycles of gradual increase in rate and depth of respiration with apenic pauses between cycles, describes which of the following
a. Tachypnea
b. Orthopnea
c. Bradpynea
d. Cheyne-Stokes respiration

20. The Barthel’s Index is used to measure one of the following
a. Muscle strength
b. Sensory-motor abilities
c. Functional abilities
d. All of the above

21. During crutch walking using a four point gait, which of the following statements is true?
a. One crutch is advanced followed by the advancement of the opposite lower extremity
b. Only one leg or crutch is off the floor at a time, leaving three points for support
c. This is a stable and safe gait and is thus useful in patients who are able to move their lower extremities alternately but who have poor balance or are not able to bear full weight bilaterally without the support of crutches
d. All of the above

22. The wavelength range of Short Wave Diathermy is
a. 300 X 109 to 30 X 109
b. 1 X 109 to 1.5 X 109
c. 30 X 109 to 3 X 109
d. All of the above

23. The performance of which of the following muscles is affected by forearm position
a. Brachialis
b. Biceps Brachii
c. Brachioradialis
d. Only B & C

24. Which of the following statements describes diastasis of rectus abdominis
a. Widening of the linea alba
b. Condition associated with pregnancy
c. The presence can be palpated as a hollow between the superficial rectus abdominus muscle
d. All of the above

25. The gate control theory explains
a. Theory of pain
b. Theory of spasm
c. Theory of stiffness
d. Theory of flexibility

83 comments:

  1. It is really a useful article. Can we have some more as well.

    ReplyDelete
  2. plz send me d ans at rumitsingh@gmail.com
    thanx..!!

    ReplyDelete
  3. plz send me the answers at anshika_bcip@yahoo.co.in

    thanks

    ReplyDelete
  4. plz mail me the answers on dr.kavita@rediffmail.com

    ReplyDelete
  5. great work........plz send me answers at bhumika_mathur7@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  6. thanku....dis is very helpful.....plz mail me the answers at manashah_28@rediffmail.com

    ReplyDelete
  7. PLZ ADD SUCH MORE.....THANK U.................

    ReplyDelete
  8. thankyou for coming up with this...it is really helpful...please can you send me the answers on thakarshubhangi@gmail.com

    ReplyDelete
  9. thanx,pls mail me the answers on lizanil@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  10. thnx, plz send me answers at aroradifferent@gmail.com

    ReplyDelete
  11. hello i m tania.plz send me the answers at tania_cool2005@2yahoo.co.in

    ReplyDelete
  12. thanx,plz mail me answers at tania_cool2005@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  13. gr8 job!!!!
    can u send me more model test papers & answers of all thest test at dabasritu@yahoo.co.in
    n plzz add some more article like these...

    ReplyDelete
  14. please send me the answers at wajiha_falak@rediffmail.com

    ReplyDelete
  15. please send me the answers and other model test papers at shikha_starlight@yahoo.com.
    thank you

    ReplyDelete
  16. please send me the answers and other model test papers at gosainshikha67@gmail.com

    ReplyDelete
  17. this is very useful nd please send me the answers at rags121@gmail.com

    ReplyDelete
  18. hello.....
    dese questions raelly works gud.....
    can i have some more questions alike as well answers of dese 3 model test papers at my id
    mohitgulati07@gmail.com.
    regards
    dr mohit

    ReplyDelete
  19. hello,
    this models are useful to the students.
    I have solved some of them.
    Can you send me the answers?
    azmitarana@yahoo.co.in
    regards,

    ReplyDelete
  20. gr8 job man, thank u very much....
    Dr. Rohan Singh.

    ReplyDelete
  21. hello..
    plz send me all the model test papers & also the answer at angel_077@ymail.com

    ReplyDelete
  22. hello..
    plz send me all the model test papers & all the answers at angel_077@ymail.com

    ReplyDelete
  23. petrozhcet@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  24. Thanks a lot..
    Can u pls send me answers of dis test paper and some more such kind of sample papers at my email id divyabajpayee25@gmail.com....

    ReplyDelete
  25. Thanks a lot .plz send answers at chiragthebest93@gmail.com.

    ReplyDelete
  26. please send me answers to me
    mail id:aneelap114@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Thanx fr d model papers.plz send me d answers n also more test paper if u can.thanx.juliana.kachhap@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. see my answers......

      Delete
  28. thnx fr da test papers pls snd me ans...mail id-anureddy128@gmail.com

    ReplyDelete
  29. plz upload ur website wid answers........

    ReplyDelete
  30. Guys m sharing the answers 4 which i m SURE....n if u knw other answers dan plz comment here n cooperate me...!!!!
    1--D
    3--B
    14--C
    15--B
    19--D
    21--D
    24--D
    25--D

    ReplyDelete
  31. my email id dipu214449@yahoo.com........

    ReplyDelete
  32. it was really helpful plz..snd me the answrs to..apurva.s199@gmail.com...thnku

    ReplyDelete
  33. send me answers avinashkumar605@yahoo.in

    ReplyDelete
  34. my email id shachan51989@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Thanks for this really great post. I'm new to physiotherapy and I'm interested in finding some options for physiotherapy Toronto where I can learn more.

    ReplyDelete
  36. plz send me answers,kreena6@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. pls send me ans at pravina.physio@gmail.com

    ReplyDelete
  38. thanks and pls mail me the answer on mu email: vandanavd2@gmail.com

    ReplyDelete
  39. 1-D 2-C 3-B 4-D 5-D 6-C 7-D 8-C 9-C 10-B 11-C 12-A 13-B 14-C 15-B 16-B 17-D 18-D 19-A 20-C 21-D 22-C 23-D 24-D 25-A

    ReplyDelete
  40. Good Post..
    Pls mail me the answer at sudha.gautam26@gmail.com

    ReplyDelete
  41. plz mail me the answers at kabi_pt07@rediffmail.com

    ReplyDelete
  42. please mail me answers at anjalisrivastava02@gmail.com

    ReplyDelete
  43. If anyone has any idea of a good clinic that does physiotherapy in Waterloo, will you let me know.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. PLEASE UPLOAD PREVIOUSLY MPT EXAM PAPERS PDF files

    ReplyDelete
  46. PLEASE SEND ME THE KEY

    sangna1991@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Hi, can you send me the answer to andrejszki@hotmail.com please? thank you!

    ReplyDelete
  48. shumaila this is very gud.....plzz send the answers to shumailachoudhary9@gmail.com thanx a ton in advance

    ReplyDelete
  49. Thanks for the information. I will relay this to my husband who is needing physiotherapy in Mississauga. Thanks again.

    ReplyDelete
  50. hi...
    thanks for the info....
    can u plz send me the answers on
    mamta_jolly@yahoo.co.in

    i m having my exam on 4th of may...
    plz send me tha answers before it if possible...

    thanks again...

    ReplyDelete
  51. Thank u pls send me the ans at Piyupatel303@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. it was really helpful plz..send me the answrs to..amankumarbanda@gmail.com...thnku

    ReplyDelete
  53. have solved them wanna chec the answers..also mail me more mcqs for exam preparation..
    yuganta.mhatre999@gmail.com

    ReplyDelete
  54. hey thanks for uploading the questions...can you please forward the answers to aquaish16@gmail.com
    thanks a ton!!

    ReplyDelete
  55. thnkz 4 posting.. send ans 2 nikisepuri@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  56. arpitacool90@gmail.com plz send me answers

    ReplyDelete
  57. hey thanks for uploading the questions...can you please forward the answers to shreya2629@gmail.com
    thanks a ton!!

    ReplyDelete
  58. plz send me answers to mbhargs@gmail.com..thanks a lot!!!

    ReplyDelete
  59. Please send me the answers and some model test papers in my email id nisha.bhardwaj7@gmail.com

    ReplyDelete
  60. please send some more sample papers..mintu.sharad@gmail.com

    ReplyDelete
  61. Please send me the answers and some model test papers in my email id rameshsurya9999@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Thanks. Plz send Key on shrutigoelphysio@gmail.com

    ReplyDelete
  63. I’m really glad I have found this information about MPT entrance. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually irritating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it.

    ReplyDelete
  64. plz mail me the answers at cpraharsha79@gmail.com

    ReplyDelete
  65. pkalikinkarojha46@gmail.com, plz mail the naswer to this email id.

    ReplyDelete
  66. deepika.ajmani7@gmail.com
    plz mail the answer to this email id

    ReplyDelete
  67. This was an amazing articles which gave an idea of the type of questions that can come. Please mail me the answers at sanya_anklesaria@yahoo.co.in
    Thanks.

    ReplyDelete
  68. Before some time I was suffering from Sports injuries and I was very tensed but after your post my problem has solved. Thank you so much.

    Sports injuries physiotherapy Monaghan

    ReplyDelete
  69. Pls send answers to drafreen4u@gmail.com

    ReplyDelete
  70. plz send me the answers at singhdr2014@gmail.com

    ReplyDelete
  71. After dancing my whole life I have a couple injury's I feel like I'm going to have to live with. I want to give this a try and see if it helps any of the pain go away. I have never tried it before and think it would be good for my hip.

    http://www.westmountphysio.com

    ReplyDelete
  72. Kindly send me the answers auraphysio@gmail.com

    ReplyDelete
  73. great job.....thanks a lot for your effort.pls send to my id ajithphysio@gmail.com

    ReplyDelete
  74. it is really nice .i will like to add questions to this. saurabhiwaghmare15@gmail.com

    ReplyDelete
  75. thanks for starting the blog...
    please send me the keys t ,...raviphysio88@gmail.com

    ReplyDelete
  76. good questions. please send me answers key. thanks

    drnasr1958@gmail.com

    ReplyDelete
  77. Please send the key at shradha.kochhar@yahoo.in

    ReplyDelete
  78. kashyappreeti0102@gmail.com
    plz send ans to all model test papers

    ReplyDelete
  79. plz send me an answer key@ hiteshkohli11@gmail.com

    ReplyDelete